Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Said_al_Andalusi Strazeele Sylvania_(Georgia) Tomás_de_Kempis Tabledance Soul_of_Darkness Segunda_División_de_la_Liga_Central_de_Football_de_Santiago_1929 Tormenta_tropical_Bonnie_(2004) Thorvald_Eriksson Suleiman_Kanuni Tacinga_zehntneri San_Salvador_de_Jujuy Sublimación_(química) Traje_tradicional_gallego Saúl_Álvarez Segunda_Republica_de_Austria Santa_Cecília_de_Voltregà Tasa_de_transferencia_de_datos_constante Sinfonía_nro_9_(Beethoven) The_Simpsons_Bart's_House_of_Weirdness Tot'orimuk SuperH Sunrise_Lake_(Pensilvania) Seestrasse_228 Síndrome_de_París The_Coral Torneo_de_Doha_2009 Soraya_Saenz_de_Santamaría Sierra_Morones Sejong_el_grande Saint_Felix_de-Pallieres Silene_flos-cuculi The_Solvers Taken_by_a_Stranger Sergio_Ballesteros Sorocea_sylvicola Sao_Julião_do_Tojal Strophocaulos_arvensis Sistema_endorreico_Titicaca-Desaguadero-Poopó-Salar_de_Coipasa Saint_Grégoire_(Tarn) Santiago_de_Mora-Figueroa_y_Williams San_Cristóbal_(Medellín) Sao_Lourenço_(Setubal) Teología_de_la_Liberación Salvador_Alvarado Silvio_autobiografico Saint-Clair-sur-les-Monts Secretaria_de_Agricultura_Ganadería,_Desarrollo_Rural,_Pesca_y_Alimentacion_(Mexico) Samori_ibn_Lafiya_Ture Sistema_de_transporte_metropolitano Salome_con_la_cabeza_de_Juan_el_Bautista Saint_Victor_(Dordoña) Saint_Genes-Champanelle Tampon_(menstruación) Serapión_Arzobispo_de_Nóvgorod

html map