Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gozo_(isla) Marie_Jules_César_le_Lorgne_de_Savigny Macrocoma_doboszi Procles Luis_Santaló Mi_gato_Angus_el_primer_morreo_y_el_plasta_de_mi_padre Programas_emitidos_por_American_Broadcasting_Company Luancos Michael_J_Behe Pueblo_japonés Pueblo_iranio Prunus_subg._Cerasus Microschemobrycon_casiquiare Maternidad_Sardá Primera_División_de_Argentina_(Era_amateur) Menlove_Ave Punta_de_Mata Lübeck Micklethwaitia Marie_Osmond Psicología_histórica-cultural Medal_of_Honor Manga_shōnen Mauvières Punta_de_la_orchilla Going_Back_(álbum) Regelia Megha-laya Mammillaria_monancistracantha Red_de_carreteras_de_Salamanca Red_de_Universidades_Anáhuac Manuel_María_Lombardini Propithecus_candidus Metophthalmus_haigi Mariana_Rodriguez_del_Toro_de_Lazarín Ramón_Herrera_Lira Mediorebutia Luis_Felipe_Dominguez_Suarez Marques_de_Condorcet Massamba_Sambou Receptor_(radio) Magna_cum_laude Malleville_sur_le-Bec Ratko_Rudić Lolium_glumosum Reduán_(río) Qatar_Foundation Ramon_Sender Meriones_unguiculatus Puduchery Presa_El_Granero Primera_Division_de_Chile_1996 Premio_Beatrice_Tinsley Recuerdos_suenos,_pensamientos MTV_Sur

html map