Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Antonio_Santos_Romero Idioma_vai Atractylis Ministerio_de_Ciencia,_Tecnología_e_Innovacion_Productiva Hoverdenia Guna_(etnia) Guts_(The_Walking_Dead) Aorun Hermann_Finck Arthrotus_gressitti Anne-Louis_Girodet-Trioson Auxon_Dessus Arturo_II_de_Bretana Héctor_Jiménez Asociación_de_periodistas_europeos Guardão HiperinflaciA³n Archipiélago_fueguino Guido_Vildoso_Calderon Arteria_torácica_lateral Moscova Animal_mitologico Axinaea_nitida Apollon_Kalamarias_FC Gustavo_Martínez_Alomía Asatru_Free_Assembly Arenal_de_sonabia Attalea_macrocarpa Antena_de_radio Gutiérrez_de_Barquín Atlapetes_barbiamarillo Gruta_de_Cosquer Ann_McCormick Ano_295_adC Mirian_i_de_iberia Autocéfala Antón_Pavlovich Monserrat_Vives Hrókr Atado_a_un_sentimiento_(album) Ara-a3 Autorruta_concepcion_tomé Antonia_Prebble Hildewintera Hartogia_rubra Heuff Historia_de_Villarrobledo II_Conferencia_Internacional_Americana Ave_Soul Hormiguerito_cerrero Grégoire_de_Saint-Vincent August_(compania) August_Weizenberg Minamoto Houdan

html map