Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Messier_89 Puigdalber_(Barcelona) Lubowski Provincia_de_Suphan_Buri Lluis_Companys_i_Jover Madeleine_de_Scudery Macro_ensamblador Los_Angeles_Stars Manasa_Sarovara Prateik_Babbar Marginacion Ramón_Valdes Privacion_del_sueno Prudente_José_de_Morais_e_Barros Maestro_de_Gil_y_Pujades Luis_Javier_Garcia_Sanz Real_Academia_de_Medicina Raul_de_Borgoña Mecinilla_(La_Taha) Lynn_Shelton Gondwanasuchus Raza_caucasica Ramos_Arizpe Mary_Rowlandson Puntal_dels_Escambrons Medusa_Melena_de_Leon_Artica Programa_A_G_U.A Margen_izquierda_(Zaragoza) Meton_de_Atenas Lorca_Atlético_CF Puebla_del_Caramiñal Mayor_Jose_Martinez_(Paraguay) Ramón_Félix_Cuéllar_y_Altarriba Raymond_R_MacCurdy Manitas_de_la_Virgen Región_vinícola_de_Balatonfelvidék Mentha_calliantha Qurabiye Maserati_Coupe Lushnja Meridiano_(medicina_china) Quinesica Masters_de_Canadá_1997 Manuel_José_Gandarillas_Guzman Gonophora_gibbera Lo_mejor_de..._Azrael_(álbum) Puerto_Naos Reclus Marcos_Juan_Gutierrez Presa_de_Pilotuerto Megopides Maria_Owings_Shriver Gonzalo_Bonastre_Fuster Puente_Trece_de_Septiembre Quechua_sureno

html map