Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Jesús_Carazo La_resurrección_(Piero_della_Francesca) Ippo_Makunouchi Khalifa_Keita Jesus_Morales_Flores Ivan_Canas Kyotanabe Labastide-Beauvoir Kit_de_supervivencia JAC Iris_chamaeiris_var._olbiensis Jesús_Antonio_Núñez LHS_1070 Julio_Soler Joaquin_de_Dinamarca Julian_Quintanilla Islas_de_Realengo Isla_Umbu_(Neembucu) La_Penne-sur-Huveaune Leyes_de_paridad_electoral Inteligencia_Visual_y_espacial Jonhatan_Larson La_Varenne_Saint_Hilaire La_Calera_(Cordoba) Kálmán Javier_"El_Chá!"_Ramírez Kathopanisad Lago_Acigol Instituciones_espanolas_del_Antiguo_Régimen Jan_de_Witt James_Gillette Jesús_González_Ortega Leslie_Manigat Jay_Robinson Las_aventuras_de_Roderick_Random Ivan_Matveyevich_Vinográdov Jorge_Florez-Áybar Juan_Alberto_Montes Leibnitz_(crater_lunar) Lerm_et-Musset Kamen_Rider_Los_caballeros_dragon Letradas Ite Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Bari José_Luis_García_(deportista) Jose_de_la_Serna_e_Hinojosa La_Coronada_(Badajoz) Juan_de_París Jove_(Galicia) Jose_Sánchez_Vidaña José_Basco_y_Vargas Juan_E._Serú Kurapica Isidis_Navigium Islas_guaneras_de_la_Reserva_Nacional_de_Paracas

html map