Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Athens-clarke_county IBGE INDECOPI Antíoco_III Herminio_Giménez Antonio_María_Coltraro Apegamanos Autopista_Concepción-Talcahuano Angeville Monolepta_clypeata Arteria_arcuata Hanamigawa-ku Apeadero_Manantiales Mr._Porter Apochiton_burttii Huracan_Vilma Aulon_(Creuse) ICarly_en_Japón Aplacóforos Huerta_de_Rey Angel_Otaegui Axonotmesis Hermanas_(pelicula_de_Solomonoff) Mortadelo_y_Filemón_-_Impeachment! Hospital_(distrito_de_Costa_Rica) Holešov Gungoren Grupo_Luksic Ministerio_del_Poder_Popular_del_Despacho_de_la_Presidencia Antonio_Castilla_Lopez Grup_Excursionista_i_Esportiu_Gironi Arabe_clasico Modo_X I_Distrito_Electoral_Federal_de_Michoacán Hadrocodium_wui Gutierre_Ruiz_de_Olea Monasterio_de_Santa_Maria_de_Toloño Arsenio_Fernández_de_Mesa Mira_Teatro Hyphaene_aurantiaca Aphthona_phyllanthae Antenor_Álvarez Anicca HM_Bark_Endeavour Ano_1572 Grupo_Especial_Movil_Anti_narcoticos Andrea_Garcia Hipias_de_Elis ITunes_Live_from_London_(Miley_Cyrus) Motutapu Apocephalus_borealis Milles_de_la_Polvorosa_(Zamora) Autos,_Moda_y_Rock_and_Roll Atletico_Yucatán Autopista_Variante_Guacara_-_Bárbula

html map