Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Línea_1_(Santa_Rosa) Presa_de_Yaciretá Lysiloma_australis Prefectura_Inezgane_Ait_Melloul Presencio Proteína_morfogénica_osea_(BMP) Provincias_de_burkina_faso Mercosur Querandi Macondo_(balón) Metodo Maragall Mijail_Skopín_Shuiski Gobierno_y_política_de_Bután Mechanismo Gregory_Malicki Maximiliano_III M_3_Stuart Macrotermes Reforma_inglesa Presidencia_del_Consejo_de_la_Union_Europea Manzana_brava Medicago_polymorpha_var_arabica Mesa_camilla Michel_Aglietta Poviglio Queso_de_los_Ibores Lorenzo_Abad_Martínez Lú_Grimaldi Luc_Castaignos Mentha_kopetdaghensis Provincia_de_Biskra Puño Lorenzo_Sanchez_Lopez Marzoa Menny_Carrasco Quilén Madre_de_alquiler María_Sofía_Helena_Beatriz_de_Francia Loiza_(Loiza) Puigcerver_(desambiguación) Maria_Isabel_de_Holstein_Gottorp_(1634-1665) María_Magdalena_de_Habsburgo Puente_de_las_Damas Maria_Olympia_de_Grecia Recopa_de_Europa_1997-98 R_22 Ragusa_(Croacia) Mesanthophora Mastodonte_de_las_cordilleras Mala_Fama Malvern_(Worcestershire) Lucio_Licinio_Lúculo_(cónsul_151_a_C.) Luc_Castaignos Lynn_(Indiana)

html map