Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Crataegus_azarolus_var._triloba Copa_Mundial_de_Clubes_de_2009 Alvaro_Henriquez_(álbum) Diabrotica_bisecta Ana_Jagellón_de_Polonia Ana_Maria_Drack DMT EMEL Ana_de_Rohan-Chabot Corriente_filosófica Derecho_sindical Copamiento_del_Cuartel_de_La_Tablada Earlston_(Pensilvania) Distrito_de_albula Dragonera_menor Deweneti_(Ousmane) Ducado_de_Prusia Edgbaston_Waterworks Deservillers Corriere_della_sera Drácula_(el_musical) Daniel_Wallace Don_Rehfeldt Dendrologo Divulgación_de_la_ciencia Amaryllis_evansiae Dendrerpetontidae Dios_maya_del_maiz Alvaro_Antón_Camarero Aleksandr_Innokentievich_Tolmachov Derbi_de_el_cairo Curtis_Michael_Hennig Copa_de_Competencia_Britanica Diploria Alimentacion_deportiva Cuerpo_lúteo Duado_de_Gloucester David_Jasso Cristobal_de_Castillejo Allen_(Dakota_del_Sur) Distrito_de_Saint_Denis,_Seine_Saint_Denis E3_Prijs_Vlaanderen-Harelbeke_2012 Crançot Discapacidad_intelectual Dique_Los_Molinos Convention_du_Metre Cuidado_del_alma Desmonthamnus Ana_Lya_Uriarte Alesso Dream_Dubai_Marina All_About_Steve Darío_Botero_Uribe Discrimen Diablo_Guardian

html map