Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ermita_de_Santa_Ana_(Utrilla) Ernesto_de_la_Cárcova Filmaffinity Fourcigny Feliciana Estacion_de_Els_Monjos Francesca_da_Rímini Ferrandina Estación_Kitanada Embajadora_de_Espana_en_el_Reino_Unido Francisco_Coloma_y_Leyva Federrrico Extended_Versions_(álbum_de_Jethro_Tull) El_Siglo_Tucuman Esteban_de_corbera Felícula Espiral_de_violencia Fort_Hamilton_Parkway_(linea_Sea_Beach) FC_Minsk Francisco_Gómez-Jordana_Sousa,_I_conde_de_Jordana Escuela_Nacional_de_Jurisprudencia Eloxochitlán_de_Flores_Magón Flora_y_fauna_de_Canadá Elecciones_para_gobernador_de_Nuevo_México_de_2010 Estibaliz_Urrutia Folklore_de_Japón Enfermedad_diverticular Espurio_Furio_Medulino_(consul_464_adC) Ferreiras El_Club_Atlético Fabriciano_Gonzalez,_"Fabri" Elecciones_estatales_de_Michoacan_de_1980 Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_París_1900_-_Espada_individual_masculino Esteban_Vladislav_I_de_Serbia El_dulce_Apu Elements_of_life_remixed Efecto_Baker_Nathan El_Cristo_de_Velazquez Eduardo_Amadeo Estación_de_Morges-St-Jean Enredo_(desambiguación) Francisco_Javier_Elorza_y_Echániz Enrique_Hrabina Francelos_Ribadavia El_Chantre_de_Calahorra Fiebre_del_oro_de_california Fantasía_de_conspiración Estación_Sarandí Felician_Marceau Espacio_de_Fréchet Estacion_de_Alcudia_de_Crespins Elecciones_generales_espanolas_de_1993 Euschistus_taxcoensis Ermita_de_San_Juan_Bautista_(Agüimes) Ermitanos_de_San_Pablo

html map