Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Swift_Creek Showtek Sigtrygg_Silkiskegg San_Jose_(Costa_Rica) Sobarriba Safa_Beirut_SC The_European_Tour Selección_espanola_de_rugby Torrejón_y_Velasco Tautogolabrus_brandaonis Sexto_Ejército_Alemán Sharda_Ganga Teju_Jagua Schalk_y_Kopf_contra_Austria Semilla_certificada Surabhī Teorema_de_Pappus_Guldin Star_Trek_VII_la_proxima_generacion San_Carlos_Centro_-_San_Carlos_Sud The_London_nº1 Santa_Hildegarda Tandsbyn Sea_Shadow_(IX_529) Stainforthiidae Tratado_de_Calatayud Spiranthoideae Theta_Delphini Saloon_(revista) Saint-Thégonnec Shônen_ai Susana_(pelicula) TV_Ripolles Templo_de_Sidney Sagitta_(Alismataceae) Terminal_Satélite_del_Norte_(estación) Sauvain Saint-Denis-de-Palin Sujoi_Superjet_100 Sonata_para_Piano_n_º_15_en_Fa_mayor,_K._533_949_(Mozart) Tracy-Bocage Sendero_Botánico_de_Soyaux The_Stranger_(película_de_1946) Sermyloides_banski Saint-Pardoux-et-Vielvic Saint_Jean_de_la_Motte Swamis Síkinos The_Dagger_of_Amon_Ra Santiago_Sochiapan Tenrecomorpha Sárospatak Serrata Sistema_hindu-arábigo Ticos_Air Tiburón_de_Manchas_Negras

html map