Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Linguine

Linguine (linguini) - włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti.
Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony.
Podaje się go np. z owocami morza lub pesto.

Presentación_en_el_Templo_(Fray_Bartolomeo) Maugham Lury_sur_Arnon Los_Extraterrestres_Reloaded_Otra_Dimensión Provincia_de_pedro_domingo_murillo Raúl_Pena Manuel_de_la_Torre_Quiza Programación_a_nivel_de_valores Płaciszewo Mercedes_López_Baralt Puente_Seri_Wawasan Mezhdurechenski_(Krasnodar) Machotas Llave_de_par Margarita_Zavala_Gomez_del_Campo Ramon_Chao Maureen_Drake Provincia_de_Torba Provincia_de_los_Arunachal Manteola_Sanchez_Gómez/Santos/Solsona/Sallaberry Presa_de_belesar Proteopsis_sellowii Manuel_bartolome_cossío Marcilly-d'Azergues Manio_Aquilio_(cónsul_129_a.C.) Mabrouk_El_Mechri Meta-análisis Pteris_microdonata Mendez_Magarinos Purpura_trombocitopenica_idiopática M.U._The_Best_of_Jethro_Tull_-_Vol._1 Mahōka_Kōkō_no_Rettōsei Premio_europeo_Amalfi_de_sociologia_y_ciencias_sociales Promyslovi Primera_Division_de_Chile_1980 Massilieurodes_euryae Lles Marcos_Rojkind Machemont Ramon_del_Valle_Inclan Ratas Mariana_Alcoforado Quinteto_la_trucha Melchor_Sanchez_de_Toca_y_Saenz_de_Lobera Mataveri Malrubi Puente_de_Yeonjong Recombinación_V(D)J Maria_Merçé_Marçal Microcoria_congénita Miguel_Ángel_Gamboa Los_3_Juanes_de_la_Sierra_Norte_de_Puebla Primera_División_de_Arabia_Saudita Manuel_Cros_Grau Matrimonio_de_Boston

html map