Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Cedrela_lilloi Bulawayo Blake_O'Leary Bernard_wolfe Capitania_General_de_San_Fernando Carlos_Alcalá_Cordones Carretera_Estatal_de_Idaho_14 Canon_White Caldas_de_reis Bokšić Cacahue Bernadets_debat Boussac_(Creuse) Barrera_de_hielo_filchner Centro_de_Documentacion_Musical_de_Andalucía Central_Hidroeléctrica_Francisco_de_Miranda Batalla_de_la_Quebrada_El_Billar Centro_Comercial_San_Pedro_Plaza Brycon_orbygnianus B._K._S._Iyengar Bull_Buchanan Cha_lụa Beso_de_Judas Balián_de_Ibelin,_Señor_de_Arsuf Año_69_adC Catteville Callicarpa_antaoensis Chaeridiona_tuberculata Baculo_de_Esculapio Back_To_Back Bandera_del_Imperio_Ruso Cephaloleia_luridipennis CADH Bresso Beaumont_en_Verdunois Bellepop Batamanta Año_1723 Cementerio_de_chauchilla Carlos_Aragones_Mendiguchia Bom_Jesus_(Rio_Grande_do_Sul) Bucculatrix B-25 Carmen_Peñalver_Pérez Callejon_de_los_Tornados Ceriguena Capacidad_de_canal Carlos_IV_Duque_de_Anjou Causación Batalla_de_San_Quintín Carnicaes Bol'šaja_Cheta Basileuterus_coronatus Balduino_ii Briana_Scurry

html map