Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Castillo_Craigdarroch Bridgeville_(Pensilvania) Changampuzha_Krishna_Pillai Butia Chabás Boraras Botaniska_Notiser Cerisy_la_Foret Boebera_alternifolia BWV_810 Chalepus_caracasensis C_G_Jung_Institut_Zurich CD_Santanyí CDC25 Cermak Barbarea_lyrata Central_telefonica_digital Belleza_matematica Baby_love Chamaedorea_oerstedii Begonia_alchemilloides Begoña_huertas Centauri Camillo_Serafini Bobby_Allison Cadillac_en_Fronsadais Campeonato_europeo_de_patinaje_artistico_sobre_hielo Cantón_de_Sauzé-Vaussais Beaufort_(Alto_Garona) Bien_Levantado Catedral_de_colonia Baidu.com Carchemish Catedral_de_Mar_del_Plata Cachiyuyo_(localidad) Capilla_de_Nuestra_Senora_de_las_Victorias_(Furnas) Bermerain Ceracis_latirostris Canal_de_Kennedy Campeonato_Descentralizado_2008 Chaetostoma_venezuelae Campeonato_mundial_de_gimnasia_rítmica_de_1999 Bastión Bylina_(aerolínea) Batalla_de_Salónica_(1040) Barco_a_venus_(single_de_mecano) Camerin Bank_Julius_Baer Blokus Campeonato_Sudamericano_de_Futbol_(1917) Bandera_de_Guam Calamagrostis_kastalskyi Casuaridae Año_33_adC Batalla_de_Tecoac

html map