Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Torre_del_Llambrion Scopolia_carniolica Sant_Vicent_de_sa_Cala St_Andrews_F.C. Territorio_de_Ohio Tomas_Aguerrevere_Pacanins Segunda_División_de_España_2006_07 San_Pedro_Tidaa Torrelles_de_la_Salanca Smith_Corner_(California) Sancho_Sánchez_de_Munón Temporada_2009_10_del_Torneo_Argentino_A Telmo_Zarraonaindia_Montoya Talgar Salvatierra_de_Mino_(Pontevedra) THC_(revista) Saki_Kaskas Sola_Scriptura Spy_vs_Spy Spiel_des_Jahres Tranquilitita San_Juan_de_Raicedo_(Cantabria) Sierra_de_Mogollón_(Nuevo_México) Santa_María_del_Tietar Smog_(band) Sogliano_al_Rubicone Tietomaa San_Román_(Candamo) Sinfonia_n.º_40_(Mozart) There's_a_Place Tauraco_livingstonii Shrewbury_Town Salomón_Cohen_Levy Thlaspi_alpestre_ssp._brachypetalum Todo_Noticias_(Buenos_Aires) Thysania_agrippina Tercera_División_de_España_-_Grupo_X Santa_María_del_Tietar_(Ávila) Sabueso_de_Dunker Telerana_Mundial Suélteme Sandor_Tirpak Sogny_en_l'Angle Shields_(Michigan) The_Kiss_Seen_Around_The_World Strabag_Prague_Open Saint-Germain-de-Princay Tique_(mitología) Saint_Germier Stefka_Kostadinova Sinfonia_n_º_6_(Schubert) Saint-Pol-de-Leon Taisnières_en_Thiérache Texto_cientifico Sargueta

html map