Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Sofia_Ochigava Síndrome_de_Klippel-Trenaunay-Weber Sinfonía_nº_6_(Dvořák) Tema_de_Pototo_(sencillo) Svartálfaheim Sistema_complicado Telescopio_de_reflexión The_Tech Santa_Faustina_Kowalska Sofja_aleksadrovna_Janovskaja Translocacion_protéica Saint_Gregoire_(Tarn) Suezmax Sherman_(condado_de_Iron,_Wisconsin) Tratado_de_noyon Schistura_dubia Tangara_golirrufa Tragacantha_brachyceras Salar_de_surire Shin_Chan_el_pequeño_samurai Sebastião_Fernandes_Tourinho TJ_Sokol_JČE_Česke_Budejovice Sulzthal Tomoka_kurokawa Soledad_Ramon_Sánchez Steenmeijer Tioga_(Texas) Symphurus_tessellatus Siti_binti_Saad Sacramento_religioso Santiago_Jamiltepec Tommaso_de’_Cavalieri Súdovce Suiza_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 TO_9020 Selección_de_baloncesto_de_Dinamarca Saint-Vigor-d'Ymonville Sila_Illanes San_Jerónimo_(Los_Barbosa) Sarah_Caulfield Thucydides Samuel_Ibn_Negrella Secastilla_(Huesca) Smithville_Flats_(Nueva_York) So_Amazing Sebastian_Nayar Talapampa Sant_Genís_de_Fontanes Scattering Tenentismo Soßenkuchen Sloane_Street Sindrome_Gerstmann_Sträussler-Scheinker San_Goerico_de_Metz Siem_de_Jong

html map