Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Acuñaciones Volcán_activo_más_grande_del_planeta Cinturón_asfáltico_de_Pucallpa Club_de_Yates_de_Nueva_York Xera Colinas_Negras Val-de-Fier Accident_of_birth Acusticosas_(album) Von_Chamisso Aeropuerto_de_Fort_Saint_John Aeromachus Vía_romana Aiwan Contaminante XP_65 Acne_rosácea Cigüena_maguari Chievo_Verona City-Hochhaus_Leipzig Contraccion_lantanida Volea Veturius_marilucae Acanthocybium Zeugophora_elongata ZLL Acordaos Adam_Levine Comarca_de_Tierra_de_Trives Aceraius_alpinus Victor_Erice Zaya Alberto_Belsúe Co_NP-completo Voivodato_de_Opole Comunicaciones_ópticas Chevrolet_NPR Volkischer_Beobachter Zdeňka_Podkapová Vitz Yung_L_A Comisiones_Obreras_de_Andalucia Chenopodium_virgatum_var._exsuccum Aeronautica_Militar_Espanola Acorn Chauvac_Laux_Montaux Clota_Lanzetta Condado_de_Oconee_(Carolina_del_Sur) ARA_Libertad_(Q_2) Acolchado_(ecología) Chloanthoideae Zulema_(Alcalá_del_Júcar) Alcantarea_brasiliana Ciudad_de_Meycauayan Clérey_la_Cote

html map