Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Teodoro_Waldner Sauchy-Lestree Tarik Saujet_el_Meitin Teatro_Español Saint-Eloy-les-Mines Saco_polinico Telmo_López Saint_Ferréol-de-Comminges Tiburon_toro Subfamilias Thysanolaena_birmanica Schauspielhaus_Zurich Torre_del_conde Santiago_de_Granada Sergi_Escobar_Roure Saint-Gingolph Sainte-Gemme-Moronval Salins-les-Thermes Sergio_Rodríguez_Martínez Sains_Morainvillers Tenancingo_(municipio) Síndrome_de_Lennox-Gastaut Sainte-Marie_(Quebec) San_Sebastián_de_Garabandal Tomás_Montejo_y_Rica San_Román_de_la_Llanilla_(Cantabria) Schwimmclub_Horgen Shri_Caitanya Teorias_científicas_obsoletas Temporada_1969_del_Campeonato_de_España_de_Rally San_Martín_de_Llesp Townville Sistema_nervioso_simpatico Serra_do_bouro Taller_Torres_García Smolénskaya Servicio_de_Difusion_de_la_Creación_Intelectual Sinfonia_nº_7_(Beethoven) Sotheby´s Sawadaeuops_centralchinensis Saboia_(Odemira) Sideritis_lagascana Single Torregorda Stef_Clement Templo_de_apolo_patroos Tragia_gagei Superyó_(psicoanalisis) The_Glammers Semifinal_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1962 Swan_Songs_(album_de_Epik_High) Storsjon Torneo_del_Interior_2005 Tapachula_(municipio)

html map