Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Capitán_Bermúdez Cattleya_pallida Beverly_Owen C/v Carlos_Enrique_de_Vaudémont Cagadós CRBMC Bakayoko Barrio_Parque_Saavedra Billy_howerdel Carlos_Conti Botellita Cantón_de_Autrey-lès-Gray Boffres CF-100 Blacklight:_Retribution Bromide_(Oklahoma) Canyengue Biblioteca_Pública_del_Estado_Biblioteca_Provincial_de_Huelva Año_80 Barrio_Chino_(Perú) Biblioteca_virtual_de_andalucia Carlos_Flores_Duenas Catedral_de_auxerre Bahia_magica_(película) Catedral_de_san_pedro_de_adelaida Cayo_Sandals Campeonato_Medio_Europeo_Formula_Renault_2.0 Brown_ale Bugalhos Carlos_Paez Batalla_de_aslanduz Bocca_della_Verita Bajo_cauca_fútbol_club Canon_de_asalto Barranco_del_Negro Campanas_(La_Rioja) Bechi Batalla_de_san_juan Carduelis_citrinella CS_La_Libertad Centrolene_medemi Base_Naval_de_Rota Belleville_et_châtillon_sur_bar Biker Campus_Municipal_Profesor_Alberto_Suppici Calamagrostis_aleutica Carlo_Annovazzi Bolivia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Castor_Fantoba Carlos_Lambert Byron_contra_la_Fundación_Internacional_Rajneesh Basílica_de_Covadonga C_I_Scofield Bomba_de_diafragma

html map