Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Martha_Moore Recurso_de_nulidad_(Chile) Mazar-e_sarīf Gran_hambruna Quinta_Enmienda_a_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos Quatretondeta Mermaid_Saga_(Saga_de_la_Sirena) Graciliceratopo Mammoth_Lakes_(California) Masayoshi_Ōhira Margalida_Pons_Jaume R._Brent_Tully Marie_Louise_Élisabeth_d'Orléans Línea_terminal Psittacula_columboides Premio_de_Poesia_Aguascalientes Long_View_Farm Páz_Faz_Riza Mar_Moscoviense Miguel_Bernardo_Bianquetti Martín_Esteban Primelephas Gondor Receptores_nucleares Rascón_gallineta Provincia_de_Westfalia Margarita Marcel_Peres Megetra_cancellatus Luis_x_de_baviera Pueblo_de_Ordos Rebecca Medalla_de_Madrid Praxedes_Giner_Durán Marcellois Prodrome_de_la_Flore_Corse Melodía_de_seducción Rapid_Bucarest Provincia_de_samut_songkhram Luis_Seijas Provincia_de_Kirklareli Luis_Sebastian_de_Leon_y_Cataumber Mariano_Roger Luís_Caetano_Pereira_Guimarães_Junior Pro_Evolution_Soccer_7 MACHINA_II_The_Friends_and_Enemies_of_Modern_Music. RSO_Records Punta_Primavera Mariscus_bracheilema Majlis Pueblos_bantúes Quiróptero Rebelde_Way Puerto_del_pico M-406

html map