Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Richard_Leach_Maddox Inborn_Suffering Reino_Merina Fórmula_de_Grassmann Gloriosa_virescens_var_grandiflora Rhopium Impatiens_noli-tangere Gallus_Anonymus Municipio_de_Pioneer_(condado_de_Missaukee,_Míchigan) Gaspard_Gustave_Coriolis Ruben_Ferrero Tyrannochthonius_horridus Municipio_de_Galva_(condado_de_Henry,_Illinois) U.D.I. VALVe_Software Utica_Avenue_(IRT_Eastern_Parkway_Line) Tule_(desambiguacion) Municipio_Obispo_Ramos_de_Lora_(Merida,_Venezuela) Universidad_Nacional_Santiago_Antúnez_de_Mayolo Geoffrey_Wilkinson Ganglios_simpaticos Utricularia_saharunporensis Revuelta_de_Asia_Central Inquisicion_catolica Ingenieria_de_proteínas Rhadinaea_hesperia Glaciar_de_los_Polacos VA-API Tuberias_en_serie Images_And_Words:_Live_In_Tokyo Fredéric_Mendy Universidad_de_Huelva Fundación_Carlos_Díaz_Vélez Frente_7_de_las_FARC Municipio_de_Perry_(condado_de_Tippecanoe,_Indiana) Rio_Loup Galati_Mamertino Geogarypus_continentalis Gliese_299 Universidad_de_Marburgo Rio_Narog Gavriil_Kachalin Glandulifera Rábita_Califal_de_las_Dunas_de_Guardamar Municipio_de_Polk_(condado_de_DeKalb,_Misuri) Reserva_de_Biosfera_Andino_Norpatagónica Unimax_Television Rincón_de_los_Reinas_(Zafarraya) Municipio_de_Liberty_(condado_de_Stone,_Arkansas) Iglesia_de_Santa_Maria_la_Nueva_(Zamora) Iglesia_de_Santa_Ana Universidad_de_Passau Ricardo_Garcia_Carcel Inigo_López_de_Mendoza_(militar) Ripios

html map