Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Goldwine Matías_Oviedo Magnien Mayor_Jose_J._Martínez_(Paraguay) Que_viene_mi_marido Provincias_de_Sudafrica Mabo_contra_Queensland_(No_2) MH_53J_Pave_Low Love_(album) Manuel_Seijas_Lozano Masta Los_justos Meyrier Metodo_hermeneutico Gremio_Esportivo_Catanduvense Quinto_sello_del_Apocalipsis Maria_Pilar_Benitez_Marco Punta_Balcones Pride_(album_de_Living_Colour) Mary_Boquitas Puente_levadizo Malpighia_coccigera_var._microphylla Recursos_hidrograficos_de_Palencia Lucia_Álvarez Golfo_de_Papagayo Mercer_Island_(Washington) Marco_Marchioni Maybeshewill Lucia,_gabinete_de_sexologia Manuel_Delgado_Brackenbury Qué_es_un_Wiki Ludwig_I. Lucio_Lucrecio_Tricipitino_(tribuno) Matematica_enumerativa Goofy_2 Región_vinicola_de_Ászar-Neszmély Malotenginskaya Magnolia_superba Mezquitillo_del_campo Prosper_Jules_Alphonse_Berckmans Raión_de_Otrádnaya Mario_Vanzzini RTP Quaix-en-Chartreuse Region_Rin-Meno Raul_Gonzalez_Rodríguez Lokrur Protea_hirsuta Lucha_Ciega Psidium_prostratum MGO Real_Fuerza_Aerea_de_Bahréin Marks_(Rusia) Meristoides_vigintiguttata Masacre_de_el_tomate

html map