Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bucentauro Carlos_de_Haya_Gonzalez Carlos_Rodriguez_(actor) Bryn_Mawr Callithrix_acariensis Barons_LMT_Riga Camara_Belga_de_Representantes Castromil_(autobuses) Byars_(Oklahoma) Centro_de_Alto_Rendimiento Cabrera_de_Anoia Campagnola_Cremasca Cephalophyllum_bredasdorpense Brezilhac Bernardo_de_Sá_Nogueira_de_Figueiredo Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1938 Campanas_antarticas_de_la_Argentina_(1950_a_1959) Ballet_Nacional_de_Canadá Bandera_de_XI_Region_Aisén_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo Beggingen Campeonato_Mundial_de_Vela_(temporada_2008) Caligrafía_carolingia Banco_de_Pedro Barbésula BTR-60PB Botryonopa_tobae Bandera_de_Republica_Dominicana Blai_Parera_y_Moret Billy_ocean CSF_Group_Navigare CD_Cayon Carlos_W_Lencinas Bilar Biblioteca_Nacional_(Espana) Bendigo Cañon_(geología) Brabant-sur-Meuse Castiglionia Carlos_Daniel_Aimar Celebroña,_Isla Carlos_VII_del_Sacro_Imperio_Romano Bihon CNS/ATM Captain_America:_Super_Soldier Cardinale Caronte_(satelite) Bodas_de_platino Bob_Saget Castrillo_de_la_Guareña Bronwood_(Georgia) Calicreína Buñuelo_de_viento BLT_sandwich Campeonato_mundial_de_patinaje_artístico_de_Calgary_2006 Camino_a_Casa

html map