Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Hulst Hohenbergia_distichantha Avéstico Montecito_(desambiguacion) Modou_Sougou Guerra_psicológica Antonio_Podesta Harold_Cummings Heráldica_y_Vexilologia Arraiza Griguol Aprilia_Mana_850 Hemlock_Grove Atilio_Alterini Hospedador_(biología) Antonin_Pikhart Morinda_officinalis Hinckley_(Illinois) Arpad_Berczik Hesicastas Aspres_les-Corps Harper_(Kansas) Huul Ano_1418 Hleb Hacienda_Temozón Guerrilla_antifranquista Herbert_Feigl Arcadi_Espada Mision_de_Medición_de_Lluvias_tropicales Haplochernes_madagascariensis Monitor_(Perú) Haplochromis_altigenis Montes_Sibilinos Minas_de_los_goron Mulay_Ismaíl Mosso_d'esquadra Hypostomus_scaphyceps Haplogrupo_A_ADN_Y Hemiarius_verrucosus Movimiento_carismatico_catolico Haplotipo Ataud Hechos_de_los_Apostoles Misono Guardia_Nueva_(historia_del_tango) Articulo_175 Avon_(deux_sèvres) Historia_de_la_telefonia_en_Cataluna Homestead_Meadows_South Grupo_Atlántica Mortadelo_y_Filemon_-_El_ascenso Anas_qullqi Hyoscyameae Andrew_Manze

html map