Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Calendario_de_Futures_2009 Carlos_D'Amico Buis_les-Baronnies Barilius_ponticulus Central_IND_Substation Bate_Collection_of_Musical_Instruments CNN_en_Portugués Berézina Boubers_sur-Canche Cantón_de_Sallanches Castillo_de_Villanueva_de_Cañed Burnout_3:_Takedown Batalla_de_marrakech Bhima Campomaggiore Campeonato_de_Primera_División_1969_(Argentina) Bandera_de_Croacia Cerasus_collina Banga Benito_Ruiz Bertoldo_de_baviera Bettancourt_la-ferrée Carex_atrata_var_japonoalpina Batalla_de_Châteauguay Campeonato_de_Euskadi_del_Cuatro_y_Medio_2006 Bucintoro Cardo_triguero Cayo_Julio_Cesar_(pretor_92_a._C.) CA_Lugano Catalan_tortosino Bandera_de_conveniencia Bandera_de_Condado_de_Lääne-Viru Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1925 Calamothespis_rourei Baños_Árabes_de_Jaén Cadena_de_markov Carlo_Bergamini_(escultor) Capítulos_de_Catscratch Casey_(Wisconsin) Basílica_de_majencio Briar_(Texas) Candelaria_(nombre) Campeonato_de_Monoplazas_de_Ruedas_Abiertas_de_los_EEUU Campanula_cephalaria Cesar_Cascabel Bill_hewlett Bernardino_di_mariotto Bairoa_(Aguas_Buenas,_Puerto_Rico) Bernac_Dessus Bofilliella_subarcuata Bienes_de_interés_cultural_de_Asturias C_te_Salvatore_Todaro_(S526) Campeonato_de_Eslovaquia_de_Ciclismo_Contrarreloj Bahia_Blanca_(partido) Canton_de_Toulouse_13

html map