Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Batalla_de_karansebes Boogerman:_A_Pick_and_Flick_Adventure Carlos_Orozco_Romero Campo_de_sa_Punta Banco_santander Bharat_(clan) Calle_de_Desengano Ben_Hermans Balián_de_Ibelín_Señor_de_Arsuf Cantharolethrus_steinheili Bloque_bananero Bernard_Harvey_(químico) Boufflers Castillo_de_Carrícola Balanopostitis Canciones_de_hotel Banco_de_la_Nacion_(Peru) Barrios_de_Pamplona Chalan Caserío_Santa_Marina_Haundi Batalla_de_Platea Barjas Bonboillon Cañuelas_(Buenos_Aires) Base_de_submarinos_de_Saint-Nazaire Bloqueo_internacional Carlos_Alberto_Dumas Castillo_(Medina_Sidonia) Biblioteca_pública_Morita_Carillo Campeonato_WWF Cephaloleia_mauliki Bulat_Shalvovich_Okudzava BRM_1 Capitulos_de_Redes Bartolome_de_Alcazar Barbus_batesii Año_1875 Caprificus_rugosa Blossfeldia_tominensis Bambú_japonés Bracteolado Canton_de_Oloron-Sainte-Marie-Est Blas_Bellver Casais_(Lousada) Cabo_Leveque Botanical_Society_of_America Bypass_(cirugía) Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_de_2000 C_E_Cramer Bully_(Sena_Marítimo) Brontoliota Cantón_de_Le-Grand-Pressigny Caluga_o_menta Casparya Camburat

html map