Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bouillé-Ménard Campana_Cambio Bakala Canonigos_regulares_de_san_Agustin_confederados Campo_de_Hielo_Patagónico_Norte Batalla_de_Surabaya Barbus_surkis Bielorrusia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2010 Cabo_Tiñoso Bombax_orientale Burillo_Mozota Canonizaciones Bernabe_apóstol Bohemia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Estocolmo_1912 Carles_Campuzano Cañón_de_tanque Boadilla_de_Rioseco_(Palencia) CR9 Centro_de_presion Caltha_integerrima Cesar_Maia Cargador_de_arranque Bandera_de_Reunión Bulevar_España_(Manila) Carnoët Broken_59_a._C. Betarava Cetejus_peltosticus Bazus_Aure Cabanuela Batalla_de_Przemysl Camerata_de_Oslo Basilica_menor_de_nuestra_senora_del_valle Belleme Biblioteca_de_la_Asamblea_Nacional_de_Venezuela Casa_consistorial_de_Carabanchel_Bajo Bouasone_Bouphavanh Bourke_B._Hickenlooper Barcala_(santa_mariña) Cephaloleia_degandei Carnaval_brasilero Calytriplex_obovata Campeonato_Mundial_de_Piragüismo_de_1987 Bahia_de_São_Marcos Cerro_de_los_Santos Boris_Podolsky Cerastium_boissieri Bioorganometalica Cementerio_de_Collserola Caxcanes Celtico_insular Caucalis_daucoides Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1966 Añada Bohemians_FC

html map