Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Monasterio_de_Santa_María_(Sacramenia) Hordeum_bifarium Apertura_y_finalización Apege Hartleton Antonio_Cabezón Atlético_Aviación Molinillo_de_café Avenida_Raul_Scalabrini_Ortiz Arthrophyllum_reticulatum Mogotes_de_jumagua Hugo_el_Primado Asturion Area_Metropolitana_de_Maracay Mordella_brusteli Mired Anibal_Matellan Hedyotis_purpurea_var._calycosa Guerras_Turco-rusas Apolo_XIII_(película) Homaloclados HMS_Serpent Montecristo_(Colombia) Mimosa_tetraphylla Ibn_Yubair Autovía_Matsuyama Misterios_órficos Guachichil Anthéricum Arnulfo_de_Lovaina Mountbatten Ideoblothrus_similis Montana_(Marvel_comics) Antonio_José_Hernández_Navarro Montsegur-sur-Lauzon Guilin Guerra_Civil_de_Yibuti Asarhadon Monticello_(Indiana) Minden_(Virginia_Occidental) Humaita_(Dpto._Neembucú,_Paraguay) Aviñón Hector_J._Cámpora Guevarista Idioma_manes Haapsalu Momentos_de_fe Misión_de_Santa_Rosalía_de_Mulege Historia_Medieval Montes_de_Oca_(canton) Anari_Alberdi Antonio_Maria_Pucci Gryazev-Shipunov_GSh-30-2 Huntsville_(Arkansas) Hyneria

html map