Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Paseo_por_Andalucia Orbignya_speciosa Myliobatis_bispinosa Organizacion_Economica_del_Mar_Negro Phreatichthys_andruzzii Notropis_shumardi Objetivos_de_desarrollo_del_milenio Oracion_optativa Planos_generales Museo_diocesano_de_oviedo Pi_Chun-deuk Naranjito_Santa_Bárbara Pacto_germano_soviético Policloropreno Novaculichthys_woodi OTRI Pavel_Alexandrovich_Stroganov Music_for_Men Nootka Nightingale Pilatus_P-3 Perudyptes Planta_del_pie Normas_Ortográficas_e_Morfoloxicas_do_Idioma_Galego Persepolis_F_C Olimpiada_de_Fisica Ojo_de_hormiga Plaza_Ciudad_Jardín Pava_Cojolita Parque_nacional_de_los_Volcanes_de_Hawái Ofensiva_de_Brusilov Olof_Celsius Postcristianismo Oncidium_blanchetii Penn_Estates Philodytes_umbrinus Parque_Nacional_Capiro_Calentura Mylabris_pertinax Niklaus_Riggenbach Pablo_Arguedas Método_de_Baermann Museo_de_Cadiz Paratelmatobius_lutzii Pangio_cuneovirgata Poljana_Sutlanska Phyllomedusa_bicolor Pico_Pobeda Party_in_the_U_S_A Pieridae Ménétréols_sous-Vatan Piedras_Negras_(ciudad) Paul-Alexis_Blessebois Pias_(Zamora) Pedrógão_(Vidigueira) Playa_de_Marineta_Casiana

html map