Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Biblioteca_Pública_Edgewater Carruajes Carlos_Prieto_Jacqué Casiopea_(mitología) Ceska_strana_socialne_demokratická Barrio_de_La_Luz Caprauna Castillo_de_Monmouth Barbara_Krafft Carsten_Borchgrevink Berlitz_Corporation Año_1444 Basilica_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_de_Chiquinquira Buril_(astronomía) Castello_di_Avio Bamor Barrios_de_pie Calle_Libreros_(Salamanca) Carcao Brave_New_World_Tour Cala_del_plomo Batalla_de_Tannenberg Casa_de_Nobleza Calle_79_(línea_West_End) CZSJ Buxieres-sur-Arce Azucena_de_Almodóvar Chameleon_Twist Bimón Chamaesyce_feddemae Baresia_sur_l'Ain Camilo_Farías Carnegie_Steel_Company Caussens Brigada_en_acción Carlos_Cano_Jimenez Años_900_adC Batalla_de_Andalien Camino_al_Tagliamento Barrio_La_Piedra_(San_Pedro_de_Macorís,_República_Dominicana) Cerro_Rico Catedral_Basilica_de_la_Santisima_Trinidad Barry_Cornwall Barcamp_Bolivia Bobby_Short Cestrum_leucocarpum Batallón_Vasco_Español Bursau Cairo_Aviation Centrachena_viscida Celtidaceae Barranco_de_guayadeque Banear Caqueta Cantón_de_Montastruc_la-Conseillère

html map