Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bactris_pickelii Caso_Chevron_U.S.A.,_Inc._contra_Natural_Resources_Defense_Council,_Inc. Calor_y_Rendimiento_Muscular Beijín Bata_Shoes Carlos_Forcadell Bouetia Caloi_en_su_tinta Censo_chileno_de_1970 Bánh_xeo C.E.O.Kuntze Carlos_Guillermo_de_Baden-Durlach Campeonato_Brasileiro_Série_A_1971 Barry_ryan Bromus_microtrichus Carmen_Puch_de_Guemes Canada_Rosal_(Sevilla) Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Artística_de_1913 Año_1120 Calomys_callidus Bocchinae Casparya Bárcena_del_Monasterio Caballos_de_batalla Borealosaurus Boxeo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Múnich_1972 Carreteras_de_la_red_autonomica_andaluza Belén_(Machetá) Berberis_innominata Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1969 Bragollach Biblioteca_Nacional_y_Universitaria_de_Eslovenia Brooks_(Georgia) Año_731 CB_Madrid_SL Camp_(islas_Malvinas) Carlos_Tovar_Venegas Cenera_de_Zalima Beatos_Mártires_de_Daimiel Canton_de_Tuzla Brandon_Bruce_Lee Capital_mundial_de_papas_ecológicas_y_artesania_multicolor Buchenau Baden_Baden Castillo_de_Quesa Celombro Casimira_Rodriguez CD_Constancia Cacen_de_pulmón_de_celulas_pequenas Cassia_gigantea Barcelona_Espana Cecilius_Calvert Campylocentrum_burchellii Campana_en_el_Mediterraneo Broa_de_Avintes

html map