Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Beaucarnea Carlos_de_Haes Cabildo_de_La_Gomera Carlos_Linneo Baurusuquidos Baraolt Back_In_The_World_Tour Ceramica_Panaria Bolsa_de_atenas Banana_Azul Canton_de_Castillon_en-Couserans Centre_Nacionalista_Republicà Cairo_(Illinois) Balneario_Los_Ángeles_(Necochea) Batalla_de_Epatlan Bonnie_Chakraborty Castellanos_de_Zapardiel Caleidoscopios Champagne-sur-Loue Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_1967 Cenojo Bastón Batalla_de_Cancha_Rayada_(1818) Benetusser_Benetuser Carlos_Gonzalez_(beisbolista) Celdueña Capilla_palatina Catálogo_Índice_de_Nebulosas_y_Cumulos_de_Estrellas Bikramganj Bernardo_Gómez_Martinez Chamaepetes_goudotii CDBurnerXP Bagre_marinus CSKA_(Baloncesto) Bezu_la_Foret Beni_Abbes Campeonato_Mundial_de_Natación_en_Piscina_Corta_de_1993 Bisonte_ártico Batimóvil Año_24_adC Botaje Catálogo_de_obras_de_Guridi Centro_de_Recuperación_de_Minusválidos_Fisicos Ceroctis_subhumeralis Cereus_fricii Barangua Blickling_hall Carrajón Cancion_del_verano Blagny_sur_vingeanne Brassolis_sophorae Calycophyllum_stanleyanum Bursera_glabrifolia Calle_de_vórtices_de_Von_Kárman Castera-Lectourois

html map