Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monumento_al_Labrador_y_al_Minero Mordellistena_pseudomicans Avenida_del_Puerto_(La_Habana) Analisis_funcional_(desambiguacion) Arte_de_Japon Hypostomus_regani Anápsida Atlas_de_banderas_municipales_de_vizcaya Arquidiocesis_de_La_Serena Ibrillos_(Burgos) Anos_1850 Arnasco Hyla_geographica Horacio_Malavichino Monjas_comendadoras Antonio_Orihuela Hoja_de_Dios Heart&Symphony Aristide_Cavaillé-Coll Autopista_radial_R-3 Anganamon Arroyo_yasú_argentino Hiisi Hangzhou Gusano_plano Aphthona_macarangae Australia_2004 Angeles_S_A_(álbum) Hernan_Torres Hospital_de_la_Fuerza_Aérea_de_Chile Andy_Murray Hartford_Civic_Center Historia_de_la_Funcion_Docente Hipposaurus Análisis_de_circuitos_eléctricos Monasterio_de_Santa_María_la_Real_de_Fitero Arcisio Gábor_Nagy Arrabal_de_El_Alamin Hidden_Meadows_(California) Anibal_Lopez_Monteiro Handel Ministerio_de_Educacion_de_la_Argentina Avenida_de_Velázquez_(Málaga) Anahuac_Nuevo_Leon Atlacoya Hufelandia Ascensos_y_Descensos_de_la_Liga_Chaqueña Mohammed_Alfatil Montferrer_i_Castellbò_(Lerida) Angelica_Moya_Marin Hugo_Diaz_(armonicista) Arador Ascea Andrés_Bailo

html map