Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alexandr_Romankov Early_Wynn Ampliacion_del_Canal_de_Panama Crescentia_plectantha Economia_de_Sudán Amaro_Rodríguez_Felipe Amiga_mía_(canción_de_Alejandro_Sanz) Diocesis_de_Mocoa-Sibundoy Copa_Confederacion_de_la_CAF_2011 Decathlón Allos Aleksándr_Oparin Craig_(Nebraska) Cymatium_lotorium Diccionario_Geografico_Estadistico_Histórico_de_España_y_sus_posesiones_de_ultramar Demografia_del_Estado_de_Hidalgo Dimetia Corazón_FM Alternative_(álbum) Algoritmo_para_obtener_el_digito_verificador_del_RUT Corbacho Alles ECOSY César_Dávila_Andrade Cotinga_cayana Dioscorea_hexaphylla Cornus_instolonea Ana_Maria_Yabar_Sterling Economia_política Amagiri Alexander_Selkirk Alejandro_E._Alvargonzález Allosauroidea Convolvulus_mutabilis Cressy-sur-Somme Algoritmos_probabilísticos Cristianismo_y_nada_más Cómo_entrenar_a_tu_dragón_(pelicula) Distrito_de_Hanumangarh Dark_Cavern Alejandro_Olmos Dommartin_(Ródano) Dave_Garroway Crataegus_laevigata_forma_rosea Cosmos_1999 Copa_Desafío_AFC/OFC Douglas_AC-47 Economía_de_Aruba Cynanchum_clausum Ectoparasito Alexis_Gómez Dextre Ali_Hassan_Mwinyi Ecnomiohyla_thysanota Alonso_Alvarez_de_Soria

html map