Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Camara_de_aire Caulobacter Capvern CNAF Bazargan_(Irán) Central_(Baréin) Bonifacio_de_Lausana Basílica_catedral_marie_reine-du-monde Campanula_persicaster Censo_en_Argentina Campo-Cebas CEDEAO Bromeliacea Barco_auxiliar_de_desembarco Balneario_Pehuen_Co Casa-Museo_Tomas_Morales Castro_del_Ceremeño Bahia_Onega Boophoninae Carlo_de_gavardo Chamaesyce_massiliensis Bless_the_Child Candido_Navarro Casa_Umber Cerco_de_púas Bandera_de_bogotá Callosa_de_Ensarria Central_térmica Boca_TV Barbuta Banksia_media Cerotoma_facialis Azucarera_Labradora_(Calatayud) Casino_de_la_Reina Burdon Baño_de_ortiga Carland_Cross Catarata_Ángel Bocasucia Bolero_(música_romantica) Carnicerito_de_Úbeda Años_2490 Cavalla Bembrillas Barrio_judío_de_Třebíč Ceropegia_fusca Bagdadí Chanbria_rectus Año_1411 Brent_Sancho Carignan-de-Bordeaux Chanhassen_(Minnesota) Carlos_Paredes Bretones_en_galicia_y_asturias Carveza

html map