Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Nu_Ursae_Majoris Peter_Kürten Petit_Mesnil Pete Parasicologo Paulo_Sergio Nicky_Hunt Pehuen-Có Poliñá_de_Jucar NOE Onoseris Oreophantes Nuestro_Padre_Jesus_de_la_Salud Pleomele_angustifolia Neodawsonia_guengolensis Paris_Roubaix_2010 Pildora_del_día_después Notorictidos Onopordum_macracanthum Natsu_no_arashi P_pardus_leopardus Oedipina_paucidentata Narciso_Basté_Basté Máquina_de_taladrar Plaza_de_Colón_(Valladolid) Museo_de_la_Iglesia_de_Oviedo Paramatma Nishitokyō_(Tokio) Philaccolus Orchids_of_Venezuela:_An_Illustrated_Field_Guide Patologicas Mörel_Filet Nice_guys_finish_last Oxido_de_nitrógeno(I) Pierre-Pascal_Aubin Penske_PC-23 Neotoma_nelsoni Museo_de_Anatomía_Humana_Normal PER Nasif_Estéfano Nacho_Biota Picea_albertiana Padre_Piquer Old_Ironside Pentatlón_moderno_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Partido_Nueva_Alianza Plaza_Río_Tijuana Parque_Botanico_Araluen Pires Nuri_al_Maliki Pearson_(Argentina) Omnia_CB_Las_Rozas Parlavà_(Gerona) Petrocosmea_peltata Ordejon_de_Abajo

html map