Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Queens_Borough_Public_Library Recreo_de_las_Carretas Masters_de_París_1989 Miguel_Covián_Perez MDI Pristimantis_cerasinus Quesada_pasiega Quercus_asplenifolia Los_Valles_de_Benavente Mas_alla_de_la_sospecha Ludwig_Hevesi Real,_Ilustre_y_Muy_Noble_Cofradia_del_Santisimo_Cristo_del_Perdón_(Murcia) Provincia_de_valladolid Gregory_Chaitin Primaria_democrata_de_Arkansas,_2008 Ramaiquia MEIAC Maestría_en_Administracion_de_Negocios Rambling_with_Gambling Mastín_napolitano Rabobank_GS3 Marosújvár Grado_API Matias_Arce Manuel_Suárez_de_Begoña Ramon_Solsona Milium_effusum Preparación_extemporanea Gorka_Pintado_del_Molino Magnum_opus Luigi_Pirandello RRI_Rhein_Ruhr_International_GmbH Mia_Rose Mikołów Querellante_(Chile) Luis_Gutiérrez_Soto Principal_(aerolinea) Logan_Creek_(Nevada) Marco_Lolio Pórac_(Pampanga) Merchero Melody Luis_de_Araquistain Premios_Asociación_Médica_Argentina Microrregion_da_Alagoana_do_Sertao_do_São_Francisco Rabo_de_Nube Miguel_Angel_Garcia_Hernandez Luna_llena Matriuska Rafael_Berenguer Google_Blogoscoped Priora Premio_Faraday Grandfontaine M_Teresa_Cabré

html map