Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Microfono_de_velocidad_de_presion Gossypium_punctatum Querobamba Matrilineal Psicocirugía Puente_de_Orbigo Gordon_Neufeld Referéndum_sobre_la_permanencia_de_Espana_a_la_OTAN Miguel_López_de_Gera Melgaço Ratchet M-607 Malú_Gatica Pulsatilla_chinensis Promesas_(álbum) Millemont Maitreya_Buda Protoanthicus_valenciai Pyrethrum_spathulifolium Manuel_Raygada_Ballesteros Marian_Keyes Puente_Bodie_Creek Quisqualis Lomas_de_San_Isidro Goleta_Santa_Clara Maquinas_herramientas Provincia_de_ciudad_real_de_chiapas Gonzalo_Melián_Marrero Marvin_José_Lara Marcelo_Cañete Maria_de_Mendive Marielle_Jaffe Maria_de_la_O_(película) Mamadou_Bagayoko Rafael_Quirico Línea_brighton Martti_Erik_Ala_Könni Ramon_Olave_Acuna Mergablum Marques_de_Villa_Alcazar Puerro Queremos_rock God_Put_A_Smile_Upon_Your_Face Martín_de_Dumio Gratot Prosopis_glandulosa Martín_Slipak Maories Meena_Khadikar Manuel_González_Sosa Rebolledo_de_la_Torre_(Burgos) Ramón_de_la_Cruz_Cano_y_Olmedilla Mascota_(Jalisco) Lísing Marco_Emilio_Lépido_(siglo_I_adC)

html map