Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Chaenomugil Ceramica_Copador Campeonato_mundial_de_hockey_sobre_hierba_masculino_de_2006 Batará_ala_roja Baños_del_almirante Breitkopf_und_Hartel Canal_25 Bobby_Vinton Bosque_de_los_Alpes Bot._Antarct._Voy._I._(Fl._Antarct.) Basílica_de_san_clemente_de_letran Capilla_del_Rosario_(Murcia) Campeonato_Europeo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_1980 Bandera_de_Kansas Bimiini Catedral_de_San_Juan_Bosco Cerveceria_Cuauhtemoc_Moctezuma Baranain_Baranáin Burnsville_(Misisipi) Carlos_Marfori_y_Callejas Chaitén Carla_Perez_(actriz_espanola) CBS_Broadcasting_Inc Barbosella_riograndensis Borbela Caldes Basil_Kirchin Bando_de_la_Huerta Base_aerea_de_Davis-Monthan Burgaronne Bernard_Francis_Casey Barranco_Hondo_(El_Rosario) Brian_Turner Cem_Anahuac Billerica_(Massachusetts) Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Femenino_Sub-18_de_2001 Blood_(Espana) Chaime_I_de_Aragon Changshou Carduus_subcoriaceus Bompas_(Pirineos_Orientales) Bassignac-le-haut Bruno_Tavano Azán_(mitología) Benevent_l'Abbaye Carlos_Orozco_Castro Catedral_de_la_Anunciación_de_Santa_María_(Atenas) Beau_Bokan Catedral_de_la_Asuncion_de_Santa_Maria Boissy_le-Châtel Chaetostoma_(planta) Castriidinychus_kaszabi Barra_do_Choca Butan_1_ol Cesar_Nava_Vazquez

html map