Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Valverde_del_fresno Coccyzus_pluvialis Vectór_(programación) Comite_Olimpico_Japonés Configuracion_de_Dispositivos_Conectados Compra_de_cargos Acantiza_piloto Claudio_Marcelo_Enría Vuisternens_en-Ogoz Comision_de_la_Loteria_de_Nueva_Jersey Yvré-l'Evêque Albondon_(Granada) Agave_jacquiniana Abū_Hanifa_Dīnawarī Video_Greatest_Hits_HIStory Confienza Volundr Colisión_Via_Láctea_Andrómeda William_Broderick_Cloete Concilio_de_Constantinopla_VII Cinchona_scrobiculata_var._delondriana Agúst_Ævar_Gunnarsson Claudio_Baglioni Computer_to_plate Chemical_wedding A_Real_Live_Dead_One Vladímir_Efimkin Viaje_de_Ishtar_a_los_infiernos Abertura_(Caceres) Xizangia_(Scrophulariaceae) Cinturón_alpino Acalymma_cereum Villamesias_(Caceres) Clasificación_de_vino_Saint_Emilion Yonki Vestur-Ísafjardarsýsla Chilevision_Internacional Clarias_microstomus Colegio_médico College_Place_(Washington) Charles_Napier Vía_del_primer_motor Acuerdo_Marco_Internacional WTAI Albert_Armitage Aguja_Cimadevilla Vizcondado_de_Menerba Clay_City_(Kentucky) Abraham-César_Lamoureux Aaron_Sáenz Christofredo_Jakob Vittorio_Curtoni Consejo_de_voceros Actoes_iii Vendine

html map