Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Barresantos Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1958 Capitanya Campeonato_Mundial_Junior_de_Ajedrez Béatrice_Beck Bahía_de_San_Francisco Cassagnes-Begonhes Broterhood_of_Mutants Batalla_de_Rodeo_del_Medio Beni_Enzar Año_814 Año_1523 Bm_ciudad_de_algeciras Bun_rieu Carro_(Italia) Baldornon_(Gijon) Blois_sur-Seille Canto_de_Ronda Centavos_de_dólar_de_Ecuador Campeonato_Europeo_de_Balonmano_Masculino_de_2010 C.D._Logrones Centímetro_Cúbico Benjamín_Lavaisse Becerrea Byron_(Monroe) Bowersville_(Georgia) Bonningues-lès-Calais Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Artística_de_1909 Bain Borrego_(desambiguación) Carex_microptera_var_crassinervia Batalla_de_las_Navas_de_Tolosa Añorbe_(Navarra) Buccella Casa_Armand_Solvay CDO_Maritima CCC_Polsat_Polkowice Campeonato_Sergipano Cesar_Portillo Canon_antiaereo_Vickers_40_mm-2_lb_Mk_(Pom-poms) Catherine_Millet Challenger_de_Ginebra_2013 Canton_de_Hericourt-Ouest Belén_de_Umbria Bucco_cuspidata Butia_marmorii Bielo_Polie Casa_Museo_de_Miguel_Hernández Batallas_hasta_el_siglo_VI_adC Belcastel_(Aveyron) Brian_Clifford Canton_de_Pellegrue Batalla_de_Oudenarde Canedo_(Cantabria) Celes_Carcamo

html map