Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Seleccion_Española_de_Futbol Salamandra_oriental_de_Odaihagara Sly_and_Robbie Tour_Down_Under_2013 Torneo_de_Birmingham_2013 Szilvia_Peter_Szabó Sopa_de_calducho San_Baudelio_de_Berlanga The_Undertaker Societé_française_de_psychanalyse Selwyn_College_Cambridge Saint-Ferreol Sofía_Buchuck Shamshiadad_V Scelidosaurus Stephan Street_Fighter:_Code_of_Honor Santa_Faustina Tamega Teri_Polo Saint_Michel Semana_Santa_de_Pozo_Alcon Shenmue Sebastian_Martínez SummerSlam_1990 South_Windsor Seat_Fura Silvia_Marty The_Mule The_Fades_(serie_de_televisión) Transductor_de_estados_finitos_determinista_p_subsecuencial Salvinorin_A Tinamus_osgoodi Sistema_de_clasificación_APG_III Saint_Ouen_de_Secherouvre The_Pentangle Salinas_de_Gortari Stephen_L_Reeves Torneo_Clausura_2008_(Bolivia) Tomas_Gutierrez_Alea Saint-Victor_(Dordoña) Scymninae Tormenta_tropical_Arlene_(2005) South_Coatesville Sucedáneos_del_cafe Sant_Carles_de_la_Rapita_San_Carlos_de_la_Rapita Sajid-Wajid Santa_Justa_Klan Seongnam_Ilhwa_Chunma_FC Tenoya Torneo_Clausura_2014_(El_Salvador) Shokuiku Saint_Germain-sur-École Semiverseno Super_Aguri

html map