Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

José_Rodriguez_y_Rodriguez Ivano_Bordon Laguna_Epulafquen_inferior Larisa_(unidad_periferica) Jaime_Gimenez_Arbe Le_Bitoux Jean-Francois_Revel La_logica_de_la_investigación_científica José_Maria_Velasco_Alvarez Kirovabad José_María_Pino_Suárez Kentiopsis_divaricata Leges_Liciniae-Sextiae Langhorne Islote_Sucre Leslie_Iwerks Joel_Reyes_(Músico) Kievka_(desambiguación) Jean-Antoine_de_Baïf Linea_Aerea_IAACA Linguistica_documental Linum_angustifolium Javeta_krishna Jirachi Kirk_Shaw Kujten-Uul Ituzaingo Lagoa_do_Peixe J.J.P._Oud Joan_Ramos James_Earl_Johnson Jürgen_Stroop Jose_de_Amezola_y_Aspizua León_Halpern Jose_Antonio_Lopez Juegos_Paralimpicos_de_1964 La_masía Julio_César_Fernandez Jean_François_Rozier Iñaki_Antigüedad Isla_de_man Klopse La_Masica Libro_de_Ruth José_Cotoner Laguna_de_Iguaque Las_amigas_(película) Kurú Jose_Orive_i_Velez Lista_de_exonimos_españoles_para_topónimos_alemanes Kiko_Casado Jorge_de_Pálócz Linaeidea_divarna Laguna_Adán_y_Eva Kaiserbruendl

html map