Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gobiopterus_mindanensis Meego Línea_5_de_Metrovalencia Los_irrepetibles_de_Amstel Michael_Aquino Rascón_de_Okinawa Manuel_Borras_Ferré Manuel_Adolfo_García_Fernández Gold_Lion Lycaste_aromatica_var._retroflexa Lo_que_Wikipedia_no_es Mescalero_(álbum) Regatas Pouffonds Marek_Heinz Mijaíl_Vasílievich_Klokov Lydimar_Carolina_Jonaitis_Escalona Randy_Piper Martín_Correa_Prieto Graham_Tillett_Allison_Jr. Michel_Darluc Matias_Mier Michael_Joseph_Dunleavy_Sr Red_ferroviaria_de_la_Ciudad_del_Vaticano Mapa_T_en_O Real_Bout_Fatal_Fury Mayoría_relativa Pseudophoenix_linearis Grey's_Anatomy Luis_Anderson_Morua Mafeking Liverdy_en-Brie Gran_Premio_de_Las_Vegas_de_1982 Psylliodes_cantonensis Lyotard Mikhail_Feodorovich Los_Chocoyos Pyrenoglyphis Mankind_(cancion_de_Pearl_Jam) Los_Sims_2_edicion_navidena Margarita_de_Austria_(1480-1530) Primera_División_de_Bélgica_2011/12 Gran_Hermano_7_(Argentina) Procrustes_coriaceus Maria_Belén Marnoz Priorato_de_gisborough Mialet_(Dordona) Primera_circunvolución_frontal Lycenchelys_maculata Miguel_Mileo Prasyptera_clypeata Gramatica_del_nahuatl Meteoro_(P-41) Gotthard_(banda)

html map