Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Perlas_de_éter Perro_de_Pelea_Cordobes Naruso PR_HM Pamela_Hödar Ossó_de_Sió Philodendron_pedatum_var._weddelianum Pontificia_Academia_de_Ciencias_Sociales Parque_nacional_de_Hlawga Plaza_Alberdi_(Buenos_Aires) PA_36 NH_Crillon_Hotel Papovavirus Newkirk_(Nuevo_México) Plantarum_Icones_Hactenus_Ineditae Museo_de_Arqueologia_de_Murcia Nathalie_Stutzmann Panadera Pearls_of_passion N'zi-Comoe Plan_DN_3 Plan_de_estudios_curriculo Ochenta_y_ocho Polo_magnético Mustelus_canis Philydor_dimidiatus PR:RBY Orden_de_batalla_durante_la_Guerra_Irán-Irak Network_Stumbler PR:NY Pica_americana Plaza_del_Coso_de_Penafiel Notre-Dame_de_Quebec Pletina_(perfil_metalico) Ordem_e_progresso Perry_Pirkanen Onomastica_arabe Ninfodoro Pepe_Espaliu Política_de_Ucrania Natacion_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_1948 Noche_Buena_Con_Alejandro_Sanz_(Concierto_3)_(1995) Myrtus_baetica_var._vidalii Passiflora_lunata Ophrys_hiulca Poa_angustifolia Pate Pabellón_cubierto PAL_Airlines Opa,_yo_viaze_un_corra Pandionidae Omni Novobisium_carolinense Pihem Octoceras

html map