Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Zapotitlán_(Jutiapa) Villar_en-Val Congelar Yrdús Vuelta_a_España ARD Aberdeen_Angus Condado_de_Greene_(Pensilvania) Yūko_Minaguchi Aeropuerto_Internacional_de_Vršac Chinatown_de_Londres Agapito_II Valle_de_Farg'ona Adrian_Lastra Agripa_Furio_Fuso Aceitunas_rellenas Adrian_Maidana Al_Bakrí Clubrural Concilio_de_pisa Comando_de_Aérodromo_A_(o)_20/XII Clinoptilolita Clase_Katori Combate_del_Riachuelo Circulación_aérea WP:CTB ASCII_(desambiguacion) Circaetus_gallicus Voy._Abyss._(Salt) Villars-sous-Dampjoux Zoolea_gigas Aeropuerto_Domingo_Faustino_Sarmiento Whisper_War Yoyos Colegiata_de_Pastrana Abdul_Mejid_II Chumbe Winston_Smith ZB_vz._26 Vehiculo_de_recuperacion_"Kodiak" Clematis_chrysocoma Valle_San_Lorenzo Aketegui Club_Deportivo_Atlético_Audaz Aeropuerto_Internacional_Hato Vladimir_Kornílov William_Thayer Vallée_du_Lutour Ciudad_de_Khost Verneuil-l'Étang Condado_de_Unicoi_(Tennessee) Alberto_Salomon_Osorio Collectanea_Mathematica Chuluota_(Florida) Administracion_municipal

html map