Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chrysophyllum_cainito_var._portoricense Coelomera_nigricollis Zosterops_senegalensis Aeródromo_de_Volokovaya Adoxia_quadricollis Acolastus_lygaeus William_Kahan Condado_de_Gavia Colico_nefrítico Confederación_Estatal_de_Asociaciones_de_Estudiantes Agustin_Torres_Ibarrola Codificacion_UTF_8 Académico_de_la_traducción Chris_Simpkins Vector_fila Vinedo_de_Alsacia Aeropuerto_de_Bratislava-Milan_Rastislav_Stefanik Aderus_barrerai Comite_de_Defensa_General Where_Is_The_Line Yatama Afluente Ciudad_Satelite_(Mexico) WP:SV Yukuhashi_(Fukuoka) Abe_Simpson Al_final_de_la_calle_-_Los_sotanos_de_la_angustia Xoan_Marín Compañera_te_doy Colores_(álbum) Conrad_Soest Al-Khor Chris_Gascoyne Zakład_Narodowy_im._Ossolinskich Virreina_de_Valencia WP:S Club_Sportivo_Real_Carolino A_G_S Villeneuve_les-Sablons Cheba_Maria Zaireichthys_mandevillei Christchurch,_Dorset Adamantisaurio Clave_de_violín A_Letter_to_Elise Aeropuerto_Nacional_de_Ciudad_Constitucion Comunistas_rusos Concilio_Vaticano_I Valle_Brosque Clorato_de_zinc Vivian_Vance Yoshimitsu_Morita ZAZ_Movie_Park Comuna_del_Camp Aeropuerto_Internacional_José_Joaquín_de_Olmedo

html map