Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Salix_repens_var._microphylla Saussurea_ussuriensis_var._pinnatifida Sérif San_Sidonio_Apolinar Septiembre_de_1961 Sebastián_Vega Sarcofago_dogmático Sideritis_longicaulis Salto_(San_Sebastián) Tienda_de_cultivo Templos_de_Mérida Sam_Sibert Torre_de_Lodones Sergio_Faraco Salto_del_Pontón_Alto Selva_La_Garita Sebes Seleccion_de_futbol_de_Saint_Martin Sherlyn Thaler_de_María_Teresa Terrell_Owens Saint-Gilles-Vieux-Marche Television_en_1978 Sinapia Sagraemerus Tragedia_de_los_comunes Tottenham_Hotspur_FC Staurois_tuberilinguis Silvanoprus_desaegeri Saint-Germain-sur-Renon San_Petersburgo Sociorreproduccionismo_Prepictorico Sciurus_stramineus Tereftalato_de_polietileno Supercopa_Europea St_Elmo Saint-Eugene_(Charente_Marítimo) Thamnophilus_praecox Tom_Simpson San_Agustín_(Teruel) Talbot_Brothers TLN_en_Español Satisfaction Sylvania_(Georgia) Tragopogon_asper Selección_femenina_de_fútbol_de_Samoa_Americana Tomás_Pérez_Ponce Schizocolea Stenotarsus_gravidus Selección_extremena_de_futbol Saint-Hilaire-la-Gérard Setla_Mirarrosa Senorío_de_Salas Tentacion_(telenovela) Temporada_de_huracanes_en_el_Pacífico_de_2014

html map