Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Casa_de_los_Montejo Betta_rutilans Cat._Ferns_Gard._Kew BAe_Avro_RJ85 Brontoscorpio Benjamin_hendrickson Año_18 Cato Cantón_de_Sainte_Sévère_sur_Indre Barnes_City Campeonato_Brasileno_de_futbol_2010 Bouvier_Bernois Californium Campanillas_blancas Caroline_Lawrence Bureau_du_Roi Campaña_presidencial_de_Barack_Obama_de_2008 Biotecnología_cosmética Berlín_mitte Bahía_Samborombon Bournos Barrio_de_Zaidin-Vergeles Blackmore's_Night Bmw_e90 Año_1251 Billottia_acerosa Balian_de_Ibelin,_Senescal_de_Chipre Cebra_de_grant Catedral_Metropolitana_de_Buenos_Aires Castillo_palacio_de_ayelo_de_malferit Ban_(titulo) Canon_fronsac Bartolomé_de_Pisa Centro_de_Fotografía_de_Montevideo Capatarida Calliandra_uribei Batalla_naval_de_las_Rutas_Vascas Capitulos_de_Misión:_Imposible_(serie_de_1988) Built_to_Spill Cayo_Furnio_(tribuno) Castelletto_d'Erro Bandera_de_zanzibar Bifenilos_policlorados_(PCB) Brachylophon_niedenzuianum Capacidad_termica_másica Bandera_de_sangre Cañaeha Black_Mesa_(mod) Brachyglottis_repanda_var._rangiora Basílica_de_saint_remi Bonar_(León) Casas_del_Monte Biagio_Conte Capilla_de_San_Salvador Batalla_de_aguadulce

html map