Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escuela_Rosarina_de_Fotografía Francisco_Ramírez_Acuña Elkin_Murillo Elecciones_parlamentarias_de_Chile_(2001) Escudo_de_San_Jaime_de_Frontanya Febrero_de_1937 Emporte_moi Eugène_Michel_Antoniadi Falso_sicomoro Escuela_de_Bellas_Artes_de_Sevilla Ensanche_Sur Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca,_de_como_quedó_trunco,_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas_.. Estacion_Azul_(Belgrano) Ferruccio_Polacco El_dia_que_murió_la_música Exceptuado Estaterico Francisco_González_Paúl_Martinez_Gallardo Estación_km_141 Emile_Waldteufel Estado_de_Madhyadesa Eothain Equis_(desambiguación) FK_Rad_de_Belgrado Esfera_de_coprosperidad_del_este_de_asia FC_Zimbru-2_Chişinău Elecciones_Autonomicas_de_Castilla_y_Leon_(1995) Fezia_pterocarpa Fragmento_de_Lassen El_Chico_de_la_Banda El_Nuevo_Ritmo_Orquidea Eritrosúquido Eilo Enrique_Barón Estadio_Aliardo_Soria_Perez Esparrago_Rock Ehsaan_Noorani Feia_dabra Egon_Horak Federación_Catalana_del_Partido_Socialista_Obrero_Español Elecciones_parlamentarias_de_Benín_de_2007 Equipo_Alemán_Unificado_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Episodios_de_Himitsu_no_Akko_chan European_aeronautic_defence_and_space_company El_yesquero Esparragos_peluos Enric_Rebollo Fabrica_Militar_de_Aviones Escudo_de_Territorios_del_Noroeste Fernando_Joaquín_Fajardo_de_Requesens_y_Toledo Fortín_Navarro Foucaucourt_Hors_Nesle El_escriba_sentado Encía Eusebius_Mandyczewski

html map