Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Balamkú Año_1441 Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_Mexico Cangrejo_rey_del_Caribe Banco_Centroamericano_de_Integracion_Económica Buchanan_(Míchigan) Cartográfico Bernardo_Schuster Cercocarpus_traskiae Cazú Chamaebetula_hookeri Björn_Arngeirsson Ceuthmochares Br_Bl Bayview_(condado_de_Contra_Costa,_California) CE_Europa Burgh_Castle_(pueblo) Chachalaca Cancons_tradicionals_(album) Borsig_Rhein_metall Bienestar Castor_(Luisiana) Carpintero_velloso_menor Caldisferacea Becourt Brazo_militar_(cortes) Central_hidroeléctrica_Sayano_Shúshenskaya Baillet_en-france Basílica_de_Pompeya Canadian_Record_of_Natural_History_and_Geology Batalla_de_padre_filiberto Begonia_corallina Canarium_auriculatum Campeonato_Mundial_de_Hockey_sobre_Hierba_de_1990 Cebete Carl_Thompson_(luthier) Bangiaceae Canuto_Berea_Rodriguez Años_oscuros_de_Jesús Baidu_Baike Camera_Café_(Chile) Año_1214 Bonete_germanico Calle_46–Calle_Bliss_(línea_Flushing) Brain_sur_Allonnes Calle_82-Jackson_Heights_(línea_Flushing) Banos_de_río_tobía Cecilia_(Kentucky) CaixaForum_Zaragoza Carlota_augusta_de_hannover Bichos_Criollos Castros_del_monte_Dobra Campeonato_Sub_17_de_la_OFC_2009 Bandera_de_la_Provincia_de_Tucumán Breville-sur-Mer

html map