Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Marián_Kelemen Luis_Díez-Alegría_Gutiérrez Mat_Brammeier Madrigal_de_la_Vera_(Caceres) Los_angeles_perdidos Región_vinicola_de_Ászar_Neszmély Queco_Piña_Cousillas Primera_división_española_1997_98 Puerta_del_Angel_(Metro_de_Madrid) Masjid_al-Haram Mezquita_de_Mangalia Mi_vecino,_el_asesino_2 Radiotelevisión_Valenciana Maqsura Luisa_María_Teresa_de_Artois Provincia_de_Caravelí Micky_Vainilla Lumière Martín_Minadevino Marco_Sergio_Esquilino Luis_Andreoni Loyola_University Melegis_(El_Valle) Marduk-apal-iddina_II Los_doce_de_Ocean Luis_II_de_Etruria Rebote_Lunar Mesao_Frio_(Guimaraes) Gontran_I Primera_división_española_1940_41 Receptor_testicular_4 Marta_Puig Raddiella Puente_Manuel_Giménez_Abad Gran_Premio_de_Australia_de_1998 Regnum_Gallaecia Luteciense Rafael_De_Nogales_Mendez Lophostemon_arborescens Reglamento_Knickerbocker Principados_rusos Gran_Premio_de_México_de_1967 Raúl_Entrerrios_Rodriguez Mike_Fraser Primer_Concilio_Vaticano Matty_Malneck Proteina_de_choque_termico Poul-Eric_Hoyer_Larsen Grafo_regular MADS_box Greg_Kelser Lynn_Redgrave Primaria_democratica_de_Florida_2008 Micoplasmas Mexichthonius_pacal

html map