Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tomcat Satellites Saint_Germain_des-Prés_(Dordona) Seefeld_in_Tirol Sierra_Suroeste Simon_Vouet Symphanodes_dianiphus Spanish_Bombs Saukville_(Wisconsin) Santa_Eulalia_de_Roncana_(Barcelona) Tournon-d'Agenais Teología_historica Tarro_de_Dorchester The_Robe_(pelicula) Terebinthus_galeottiana Saint-Sulpice-de-Guilleragues San_francisco_el_grande_(madrid) Santa_Ana_de_Pusa_(Toledo) Sellos_de_España_(2001) Serranito_de_Córdoba Trato_taliban_a_la_mujer Santuario_(Saint_Seiya) Thadée_Cisowski Sinfonía_n_º_18_(Mozart) Sistema_integral_del_transporte_de_arequipa Saltillo_(Indiana) Sansovino Sectoria_atriceps Thoury_Férottes Santuario_del_Cristo_de_Tacoronte The_Griffon_Mask Terremoto_de_Limón Sierra_de_rates Thyrsacanthus_cuspidatus Saint_Aubin-de-Baubigne Teoria_de_las_catástrofes Seleccion_de_fútbol_de_Tadjikistán Tacticas_fabianas Selección_de_futbol_de_Bélgica Sofovich The_Monroe_Institute Sector_energético SeaPort_Airlines Spirotrichea Salon_Internacional_de_la_Fama_del_tenis Saice Stephen_Gary_Wozniak Schlierbach Santa_Nella_(California) Theodosius_I Stefan_van_Dijk Santa_Maria_del_Río Saint-Vincent-sur-Oust Shambhala_(Coaster) Subsuelo

html map