Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asociación_de_Fútbol_de_Suiza Ao Aurelio_Paris_Sanz_de_Santamaria Análisis_Conductual_Aplicado Hircampuri Aneury_Rodríguez Missy-les-Pierrepont IEEE_802.3af Anarquismo_independentista Autocoitus Himno_de_Irak Mukawwar Hypolobus_infractus Arribes_(desambiguacion) Guacimo_(cantón) Apio_de_acuático Morgan_Mason Hespera_impressicollis Guarana_(banda) Asociacion_de_Trabajadores_Inmigrantes_Marroquies_en_Espana Husqvarna Moenkhausia_naponis Harlow Misterios_luminosos Homalocladium Hulunbuir Area_censal_de_Aleutians_West_(Alaska) And_One Apeiron Grupo_de_Lorentz Ianotius_Manetti Hiram_Stevens_Maxim Aplochiton_taeniatus Haynes Autopista_Circunvalación_del_Este Aveleda_(bragança) Archivo_Histórico_Nacional_de_Espana Arrondissement_de_Chalon-sur-Saone Heike_Drechsler Mujeres_(album) Ananas_genesio-linsii Ibero_Cruceros Mstislav_II_de_Kiev August_Hirt Grupo_de_los_Siete Grisebachia_forsteriana Hospital_de_Beaune Moshe_Katzav Heterodon Hugo_Sánchez_Portugal Arterias_interoseas_palmares Apa_(1865) Heroes_del_Silencio_(EP) Autoridad_supervisora_financiera_de_islandia Idioma_quekchi

html map