Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Khalid J.p. Juan_Basilio_Gómez. Jose_Maria_Álvarez Jesus_H_Salgado Liga_Jujeña_de_Fútbol_2014 Juan_Bautista_Pujol_Bacot Kotoku_Shūsui Lembo_(arqueología) Kārūn Javier_Corcuera Jacobs_University_Bremen J.-C.Guérin Jesus_de_Nazareth_(pelicula_mexicana) Julgoldita-(Mg) Juan_B._Ormaechea_y_Ernáiz Jairo_Enrique_Merlano_Fernández Iplacea La_Parka_2 Linea_N7_(TUC_Pamplona) Irun_Irún Ley_Fundamental_de_Guinea_Ecuatorial_de_1991 Issipile_(Marinelli) Janciana José_María_Julian_Mariano_Escriva_Albás Ladislao_I_el_Breve Limnornis Juan_Carlos_Mandiá Jesse_Pintado Lengua_de_senas_adamorobe Le_sourire_du_serpent Larus_hyperboreus Linfocitos_B Joaquín_Inza_y_Ainsa J-rock Jasminum_flexile Jardín_botanico_de_Merida Kan_Masuda Larry_Mikan Insurgentes_(estacion) Jardin_Botánico_de_los_Alpes_Orientales Liriodendron_obtusilobum James_Arthur_Lovell_Jr. Johovec Jay_Kay Königgrätz La_Zaida Jose_María_Balmon La_Horcajada_(Avila) José_Luis_Bueno Jordi_Évole La_manana_(radio) John_Spencer,_5to_Conde_Spencer José_Helmer_Silva Leptodrassex

html map