Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lairiere John_T_Whitaker Jose_Maria_Blanco Jesús_de_Leon_Tello José_Fernandez_Arteaga Inundación_de_San_Félix José_Bunster Johannes_Hymonides Leleba Jean-Luc_Raharimanana Kinó Kawí_meru Joaquín_García_Picher Linea_Ripoll_Puigcerda J.Armstr. La_escopeta_nacional Josep_Lobató L.O.U. Juan_de_torres_osorio Le_Locataire Ituglanis_nebulosus Juan_Rodríguez_Cabezudo La_poli Intervención_Federal_de_1920 Javier_Chacon Kommando_Spezialkäfte Islas_Vírgenes_de_los_Estados_Unidos_de_América Liga_de_ascenso_(Costa_Rica) José_Luis_Villacanas Lamyropappus_schacaptaricus Jose_Luis_Giménez_Frontín James_Childress Iraklio LE_142 José_Fructoso_Vivas_Vivas Journal_of_Botany,_being_a_second_series_of_the_Botanical_Miscellany La_Haye-Pesnel La_vita_é_bella La_Mano Justicia_pallidior Liga_de_Basquetbol_de_Lituania Johann_Georg_Beer Isla_Enderby_(Ecuador) Jasminum_syriacum Jesper_Brian_Noddesbo Jaro_Pietarsaari Leucophaeus_atricilla Kenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 Laurens Joseph_Ducreux José_López-Cuervo_Rodriguez Liberation_Tigers_of_Tamul_Eelam Launceston Izu_Belloso,_Miguel_José Lignina

html map