Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Rodovia_Doutor_Manuel_Hipólito_Rego Requiem_Alemán Remapping_the_human_soul Garra_cyrano François_Gigot_de_La_Peyronie U_Turn Garbsen Fuente_de_oro SSE4.2 Iglesia_Nuestra_Señora_de_Poitiers UCEP Ignacio_González_Ibarra River_Ebro G._W._Bush Incisa_Scapaccino Geobiologia Ruta_Estatal_de_Nevada_293 Retroculus_septentrionalis Tráfico_de_niños_en_Argentina_1976-1983 Resiliencia_(psicologia) Germán_Molina_Morel Municipio_de_Moniteau_(condado_de_Howard,_Misuri) Triton_jaspeado George_Herbert_Pethybridge Murga_de_Panamá Gaspar_Castaño_de_Sosa Rostellularia_procumbens Río_Grande_(Río_Grande) Universidad_Prairie_View_A&M Igor_Glusčević Reino_monera Garcia_Fernandez_Manrique,_III_conde_de_Osorno Inga_scabriuscula Rene_Van_Meenen Revuelto_de_Gramajo Roclincourt Ungaliophis_continentalis Germán_Valdés Gianfranco_Castellanos Un_amor_cruel Type_code Rubén_Martínez_Núnez Republica_de_Tartaristán Freno_Prony VR12 Municipio_Cordoba_(Táchira_Venezuela) Reinita_de_Ángela Unidad_rack Municipio_de_Newman_(Dakota_del_Norte) Tsjernobyl Ursula_Von_der_Lippen Fuerza_Aerea_de_la_República_de_Singapur Ricardo_Lopez_Jordan Gino_Gatti República_de_Río_Grande

html map