Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Avenida_Independence_(Washington_D._C.) Arquimedes_Gonzalez Anguish_de_Irlanda Hylocereus_minutiflorus Idioma_valenciano Muhammad_ibn_Hani Gurú_sij Idioma_umbra Antonia_García Guitt. Montoneras Iberia_sumergida Humanos Asociación_Argentina_de_Vexilología Heinrich_von_dem_Türlin Astragalus_abbreviatus Arteria_auditiva_interna Moloside Arroyo_Quice Apoteke Andres_Lorenzo_Ríos HAT_P-4b Hachiko Hálfdanar_saga_Brönufóstra Hevea_benthamiana Haplogrupo_A_del_cromosoma_Y Humberto_Romero_Pérez Ascención_Orihuela_Barcenas Héctor_Garzón Angioplastia Arroyo_butarque Hebea H-2_Tomahawk HabCat Ansonia_(planta) Ano_717 HD_21629 Apichat Mohammad_Ali_Shah_Qajar Area_mediterránea Argyroderma_testiculare Axel_Guzmán Mount_Vernon_Square_7_Calle_Centro_de_Convenciones_(metro_de_Washington) Montia_dipetala Antiguas_carreteras_nacionales_andaluzas Harold_R._Foster Ars_Musicae_de_Barcelona Hector_Aldea Grupo_de_los_G77 Hombres_de_Negro Associació_Catalanista_d'Excursions_Cientifiques Andrés_Wood I-13_(1943) Aver Avasfelsőfalu

html map