Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Banear Cerveza_negra Años_1080_a._C. BAP_Ferré_(DM_74) Castillo_de_Colomares Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1904 Barboncito Berenguer_de_cruïlles Central_Nuclear_Atucha Castillo_de_los_Espolters Años_1590 Campeonatos_mundiales_de_bádminton Cantón_Pedro_Moncayo Broken_II_milenio_a_C Bulumia Bassignac_le-Bas Bejuco_de_verraco Centro_de_Cultura_Digital_Estela_de_Luz Caserío_de_Belerda Baldwin_Park_(California) Caldo_de_murgazo Canton_de_Oulchy-le-Chateau Chaetocnema_kapirensis Beinza-Labayen Campanas_del_Mar_Negro_(1941-1944) Cantón_de_Sauveterre-de-Guyenne Bart_Santana Canton_de_Sens-Nord-Est Basella_rubra_var_virescens CA_Vianés Catalina_de_Suecia_(santa) Bening_lès_Saint-Avold Bunocephalus_bifidus Catedral_de_split Bernardo_lópez_garcia Bk C.A._Rosetti Bomba_del_arco_iris Calle_H_(linea_Azul) Brian_Reilly Belmonte_(Santa_Catarina) Camara_de_chispas Bandera_de_brecena Centro_Nacional_de_Análisis_y_Documentacion_Judicial Bahia_de_ungava Caleidoscopio_(album) Bandera_de_República_del_Congo Berserker C.D._Azuqueca Celtis_tournefortii Blancafort_(Cher) Banco_central_de_venezuela Camoruco Bingen_fernandez Bienes_de_la_Franja

html map