Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Prosforon Medialuna_de_La_Serena Línea_de_defensa_de_Ámsterdam Mendoça Puma_concolor_wavula Puebla_de_Bolivar Miguel_De_La_Madrid_Hurtado Puente_Maria_Pía Quagga_(enrutador) Mariano_Ignacio_Prado_Ochoa Rafael_de_sobremonte Maria_Barbara_Bach María_Lucia_Mott Melbourne_Cricket_Ground Microrregião_de_Botucatu Primera_División_de_Espana_2008/09 Projekt_Herz_EP Los_Managers Longevelle-lès-Russey Principe_Alejandro_Karadorđevic Meliton_Cardona_Torres Gran_Pulgarcito Pájaros_de_Arcilla Pycnomerus_thrinax Raiamas_levequei Manuel_Soler Pseudobalistes_flavomarginatus Lunéa Lêdo_Ivo Recurt Microcharacidium_eleotrioides Raúl_Gutierrez_Lopez Queretaro_(Mexico) Luis_Magrinyà Queso_Gamoneu Gravity_Probe_B Recopa_de_Europa_1983_84 Pycnosiphorus_fairmairii Quirbajou Lémur_negro Maisoncelles_la_Jourdan Lozzi Michael_Winter Lluvia_monzónica Gral._Juan_de_Dios_Batiz_Paredes Merindad_de_Sanguesa Psicología_junguiana Prêt_a-porter_(película) Grachen Radiografía_retroalveolar Meditaciones_metafísicas Messac_(Ille_y_Vilaine) Raruto Prince_of_Persia:_Las_Arenas_Olvidadas Provincia_de_Haut-Ogooue

html map