Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mesostigmata Primera_Division_de_Espana_1980/81 Reacción_de_Wohl-Ziegler Lucainena_de_las_Torres_(Almeria) Manuel_José_Caparros Ragnhild_de_noruega Marie_Helène_Chisholm London_Tipton Merda_d’artista Lupang_Hinirang Procedimiento_civil Rebeca_Montero Metarthrodes_pulcherrimus Lleida_Esportiu Microrregiao_de_Redenção Lucio_Pabon_Nunez Lugana Mariana_Lima Meá_de_perro Líneas_Aéreas_Nacionales Gonatium Ras_Tarjan Puerta_del_Ingenio_(Almería) Martí_d'Eixala Proceso_de_Bolonia Provincia_de_battambang Luaracisco Prometheum Gomphrena_eriantha Puerto_del_Suspiro_del_Moro Luis_Cervera_Vera Metáfora_del_jardinero Mentha_x_piperita_subsp._citrata Matabueyes Localia_TV Lírica_germanesca Procrastination Maurice_Joly Manuel_Prado_(desambiguacion) Manuel_Saiz_Balbás Gran_Incendio_de_Nueva_York_(1776) Maria_Ángeles_Fernandez_Muñoz Miles_Davis Midi_libre Matato'a Microlepta_palpalis Los_indiferentes Mildred_Harris Regolito Live_In_London Línea_N3_(Córdoba) Marcial_Rodríguez Rehilete Marcus_Darrell_Williams Pulsatilla_halleri

html map